img_6961_1377253003.jpg_2907x1803

A kép a múltheti kis túránkon készült.

Tehát, István a király. Sokan leszedték a keresztvizet a darabról, ezért nagyon kíváncsi voltam rá és megnéztem. Előrebocsátom, hogy nagyon nagy rajongója vagyok az előadásnak, és láttam már kőszínházakban, szabadtérin, felvételről Csíksomlyóról és most pedig ismét egy új rendezés került elő. Azt is érdemesnek tartom megjegyezni, hogy aki ismeri Alföldi munkásságát, az sejthette, hogy nem egy lányregényre vált jegyet. Ő ugyanis előnyben részesít olyan színházi elemeket, amelyek nagyrésze megosztja az embereket. Én sem szeretem a véres jeleneteket, de összességében, értettem a szimbólumokat és dekódoltam az üzenetet is. Bár, ez sem teljesen igaz, mert az például máig dilemma bennem, hogy Gizellát miért kellett összeboronálni a német tiszttel?! Talán ilyennek láthatja Alföldi a nőket? Ő azért annál intelligensebb, hogy általánosítson. Szintén Gizella hosszan eltartó "unom a politikát" mondtata, nem véletlenül kapott akkora hangsúlyt, mert itt ő egy ország szócsöve volt. Ami nekem nagyon nem tetszett, hogy  a már meghalt szereplők visszaköszöntek egy másik karakterben. Így aztán Géza fejedelemből egyszer csak egy regős lett. A szereplőket is megválogathatta volna jobban. László Zsolt és Stohl hangja, hagyott kívánni valót maga után. Kátya és Feke Pál viszont tökéletesek voltak. Egyébként a harminc évvel ezelőtti darabban is voltak német katonák, csak nem náci jelmezbe bújtatva. Bár Alföldi Róbert nem szokott aktuálpolitizálni, de indirekt módon ez most mégis sikerült neki. Ami a rendező zsenialitását dícséri az, hogy régen volt az országban ilyen, hogy ennyi ember foglalkozott volna művészettel, színházzal, mint az utóbbi napokban Magyarországon. Ez mindenképpen jó, még akkor is , ha az emberek nincsenek egy véleményen. Hiszen, miért is kellene mindenkinek ugyanazt gondolni valamiről.......?

Szerző: Greece  2013.08.23. 13:11 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azujeletkezdete.blog.hu/api/trackback/id/tr575472491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó Kmetykóné Baráth 2013.08.28. 12:46:22

A Délvilágban sokszor írtak a készülődésről, de nem követtem. Azt sem tartottam számon, hogy 20-án este adja a tv. Csak egyszerűen rátaláltam. Kb. az utolsó harmadától láttam. Mindenki aludt körülöttem én meg egyszerűen lúdbőrösen néztem, iszonyatosan tetszett, a hibáival együtt. Az jó énekhangot nagyon hiányoltam!!! De az egész - nagyon tetszett. Másnap kérdezgettem kollégákat, gyerekeket... nem látták, csak a negatív hangokat tudták elmondani. Sajnálom, hogy ilyen indulatokat kavart... Nem érdekel Alföldi színe, hovatartozása, de ez a munkája tetszett. Láttam már Szegeden régebben is Shakespeare-rendezését, nekem, nekünk Lacival az is tetszett. Nem lettem Alföldi-hívő, de ez tetszett.
Örülök Neked!

Greece 2013.08.28. 13:45:53

Alföldi rendezése mindig nagy port kavar. Az Ember tragédiájáért is sokkot kaptak sokan. :(
süti beállítások módosítása